Hur du kan använda AI för att förbättra din podcast

AI är en läskig tsunami som sveper över oss, och ska man driva en framgångsrik podcast finns det inte mycket utrymme att göra något annat än att hämta en flotte och inte fly. Det finns fantastiska sätt att använda AI för att göra arbetsflödet lättare när man skapar en podcast, och idag vill jag ge några konkreta tips som kan spara dig oceaner av tid.


1. AI för ljudkvalité

AI är för dålig fortfarande på att redigera podcast, och det ska mycket till innan de kommer bli acceptabla. Det finns ingen sätt en AI att bistå med något så enkelt som den känsla av timing vissa naturliga pauser ska ha till exempel.

Däremot är något det bösta AI kan göra är att rädda ljudkvaliteten på inspelningar. Om du t.ex ska intervjua en gäst på distans som använder mikrofonen på laptop kan ljudkvalitet förbättras dramatiskt med AI. Den bästa av dessa är Adobe Podcast Enhance, något vi regelbundet använder oss av om ljudet kan förbättras.

Då är det extra viktigt att ha isolerade spår och inte en fil där alla låter samtidig, för ingen AI klarar att fixa ljudkvaliteten när folk pratar i munnen på varandra. Se till att alla in inspelningen har varsitt spår.


2. AI för transkribering och shownotes

Descript

Att skriva shownotes och skapa transkriberingar är en viktig men tidskrävande uppgift. AI kan automatisera detta åt dig, eller åtminstone ge dig en stark grund att själv redigera.

📄 Transkribering: Verktyg som Whisper (från OpenAI) och Descript kan omvandla din poddinspelning till text på bara några minuter.

Jag vill skapa en GPT till min podcast Kommunalrådspodden som tar fram tre rubrik förslag och en beskrivning när jag klistrar in ett avsnitt. Medverkande i podden är Sven Bertilsson och Alice Sveningsson, som tar upp vad som hänt i kommunen varje vecka. Rubrikförslagen ska tas ifrån det ämnet som de spenderar mest tid på, vara formulerad som en fråga anpassat för att man ska vilja höra mer. Beskrivningen ska bestå av en paragraf på 100-150 ord som sammanfattar alla ämnen, och avslutas med mening ”Tack för att ni lyssnar!”

Med den här typen av prompt, som göras betydligt mer detaljerat, kan du anpassa förslagen för att spara så mycket tid som möjligt.

En transkribering kan också användas för att ta bort saker ni inte vill ha i ett avsnitt, genom att t.ex rödmarkera valda delar ur transkriberingsdokumentet. Eller redigera transkriberingen för att redigera själva avsnittet, som i Descript. Magi!

(Vi på Silverdrake Förlag har med hjälp av Chat GPT byggt en app där man drar in en ljudfil som transkriberar, känner igen vilken podd det är, hämtar hur den vill ha rubriker och beskrivningar, och ger förlaga direkt i den egenbyggda appen. Och vi kan ingenting om kodning!)


3. AI för innehållsidéer och manus

AI kan hjälpa dig att komma på ämnen, skriva manus och skapa bättre avsnitt.

💡 Brainstorma avsnittsämnen: Använd ChatGPT för att generera idéer baserat på din nisch och målgrupp.

📝 Skriv ett manus eller intervjufrågor: AI kan hjälpa dig att skapa en tydlig struktur för dina avsnitt och föreslå intressanta diskussionspunkter.

🤖 Text-till-tal för voiceovers: Om du vill skapa automatiserade avsnitt eller jinglar kan AI-genererade röster som ElevenLabs eller Play.ht användas för professionella voiceovers.


4. AI för marknadsföring av din podcast

Att nå ut till fler lyssnare är en utmaning, men AI kan automatisera och optimera din marknadsföring.

📢 Sociala medieinlägg: AI-verktyg som Chat GPT eller Copy.ai kan skapa engagerande inlägg för att marknadsföra dina avsnitt baserat på transkribering. Ett superbra tips bör man skapar en GPT för ens podcast är att den förutom rubrik och beskrivning ska skapa ett inlägg för sociala medier för det avsnittet.

🎬 AI-genererade videoklipp: Verktyg som Headliner och Capsho kan skapa korta videoklipp med undertexter från din podd för att dela på Instagram, TikTok och YouTube Shorts. Det räcker med en iPhone att spela med in podden från en vinkel där alla syns för att skapa bra reels!

🎨 AI-design för omslag och grafik: Använd Canva AI eller Adobe Firefly för att skapa snygga podcastomslag och marknadsföringsmaterial. Men akta dig så att den inte blir för generisk genom att exempelvis inte ha en mikrofon på ditt omslag. Men ärligt talat, anlita helst en grafisk designer. Det blir bättre.


Sammanfattning – Ska du använda AI för din podd?

AI kan inte ersätta din kreativitet, men det kan automatisera repetitiva uppgifter, förbättra kvaliteten och hjälpa dig att nå fler lyssnare. Här är de största fördelarna:

Spara tid med rubriksättning och beskrivningar

Förbättra ljudkvaliteten med AI-drivna verktyg.

Skapa en egen GPT specifikt för din podcast för att optimera arbetsflödet.

Marknadsför smartare med AI-genererade klipp och inlägg.

AI är ett verktyg – och ju bättre du lär dig använda det, desto mer kan du fokusera på det som verkligen räknas: att skapa fantastiskt innehåll.

Previous
Previous

Vad gör en podcast riktigt bra – och vilka fällor ska du undvika?

Next
Next

Hur tjänar man pengar på sin podcast? 3 effektiva sätt